84 MW Vjetroelektrana Ivovik u Livnu i Tomislavgradu

Profil

VE IVOVIK d.o.o. Sarajevo je osnovano u aprilu 2006. godine, a preuzeli su ga sadašnji investitori i menadžment putem međunarodne akvizicije u februaru 2022. VE IVOVIK je vlasnik projekta vjetroelektrane Ivovik snage 84 MW u Livnu i Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini.

U projekat zajednički ulažu Power Construction Corporation of China (POWERCHINA) i China General Technology (Group) Holding Co., Ltd (GENERTEC), s ciljem da se ljudima u Bosni i Hercegovini donese održiva, pouzdana i čista energija. Riječ je o prvom energetskom projektu koji je kineska kompanija uložila u Bosnu i Hercegovinu, a koja je uvrštena u kooperativni plod Samita Kine - Centralne i Istočne Evrope (CEEC) 2021. godine. Definisan je kao značajan projekat od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Projekat se nalazi u Hercegbosanskom kantonu Federacije Bosne i Hercegovine. Lokacija projekta je srednje-niska planina sa oskudnom vegetacijom i izloženim trošenim stijenama, sa nadmorskom visinom od 1200-1450m i prosječnom godišnjom brzinom vjetra od 7,86m/s na visini od 100m. Predviđen je za ugradnju 20 vjetroturbina, ukupnog kapaciteta 84 MW. Priprema za izgradnju počela je u decembru 2021. godine, a zvanično je počela u julu 2022. godine, sa rokom izgradnje od 18 mjeseci.

Nakon završetka, očekuje se da će projekat postati najveći projekat proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u BiH, sa proizvodnjom od 259 miliona kWh godišnje uz period koncesije od 30 godina. To će pomoći zemlji da optimizira trenutnu energetsku strukturu usmjerenu na ugalj, da što prije ostvari inicijativu ugljične neutralnosti, te da stvori direktne mogućnosti za zapošljavanje i poslovanje, te produbi ekonomsku i trgovinsku saradnju između Kine i BiH.

0 0